Staj ile alakalı sıkça sorulan sorular
1) Staj defterimi nasıl hazırlamalıyım ?

Cevap: Staj defteri, hazırlanmış olan defter formatına gün gün dijital ortamda yazılır ve daha sonra çıktısı alınarak ilgili mühendis tarafından her gün için ayrı ayrı imzalanır. Gerekli yerler işyeri kaşesi ile kaşelenir.

Staj defteri güncel hali linki: https://bit.ly/3tOGj1B

2) Staj defterini hangi dilde yazmalıyım?

Cevap: Staj defteri istenildiği takdirde İngilizce veya Türkçe olarak doldurulabilir. Dil konusunda %30 İngilizce veya %100 İngilizce okuyan öğrencilerde herhangi bir ayrım yoktur.

3) Nasıl bir iş yerinde staj yapmalıyım?

Cevap: İş yeri konusunda ciddi bir sınırlama yoktur. Bir iş yerinde staj yapılabilmesi için alanımızla ilgili en az bir mühendis çalışıyor olması yeterlidir.
Alanımızla ilgili mühendisler : Elektrik Mühendisi, Elektronik Mühendisi, Elektrik-Elektronik Mühendisi, Biyomedikal Mühendisi, Tıp Mühendisi, Mekatronik Mühendisi, Bilgisayar Mühendisi, Haberleşme Mühendisi vb.

4) Aynı yaz, hem yaz okuluna katılıp hem de staj yapabilir miyim?

Cevap: Staj ve yaz okulu tarihleri çakışmadığı takdirde öğrenciler aynı yaz hem yaz okuluna katılabilir hem de staj yapabilirler.

5) Stajı hangi tarihlerde yapmalıyım?

Cevap: Staj dönemleri akademik takvimde belirtilen Bahar Yarıyılı Bütünleme Sınavlarının bitimini takiben başlar ve Güz Yarıyılı ders başlangıcında son bulur. Bütünleme sınavı olmayan öğrenciler Bölüm Başkanlığı’nın kararı ile Final sınavlarının bitimini takiben staja başlayabilirler. Dolayısıyla öğrenciler belirtilen bu staj dönemlerinden kesintisiz olarak 20 iş günü belirleyerek staj yapabilirler.

6) Bir yaz içerisinde iki stajımı yapabilir miyim?

Cevap: Öğrencilerin bir dönemde iki staj yapmalarına izin verilmeyecektir. Ancak özel durumdaki öğrenciler Bölüm Başkanlığı’nın kararı ile bir dönemde iki staj yapabileceklerdir.
Özel durumdaki öğrenciler : Birinci stajını yapıp başarısız olan ve sonraki yıl okulu bitirme durumunda olan öğrenciler, çeşitli nedenlerden dolayı birinci stajını yapamamış ve sonraki yıl okulu bitirme durumunda olan öğrenciler.

7) İki stajımı aynı iş yerinde yapabilir miyim?

Cevap: Endüstri Stajı-1 ve Endüstri Stajı-2, aynı işletmenin farklı bölümlerinde yapılabilir.

8) Yurt dışında staj yapabilir miyim?

Cevap: Staj yapılacak yerin, Bölüm Staj Koordinatörlüğü'nce uygun görülüp onaylanması şarttır. Resmi ve özel kuruluşlar kanalıyla yurt dışında da staj yapılabilir.

9) Staj defterimi ne zaman nereye teslim etmeliyim?

Cevap: Staj yapan her öğrenci, staj defterini staj çalışmasını izleyen öğretim yarıyılının akademik takviminde belirtilen ders başlangıcından itibaren en geç 15 (on beş) gün içerisinde stajdan sorumlu araştırma görevlilerine teslim etmek zorundadır. Staj sorumlusu araştırma görevlileri bölüm web sitesinde staj ile ilgili kısımdan öğrenilebilir.

Bölümün stajla ilgili web sayfası linki: https://bit.ly/3lxLzCW 

10) Staj defterini hazırlarken nelere dikkat etmeliyim?

Cevap: KBÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Staj Yönergesi, Genel Değerlendirme Esasları, MADDE-15’e ve KBÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Staj Defteri Hazırlama Esaslarına bakınız.

Staj yönergesi ve belgeleri için: https://bit.ly/2Xgsw7T .

Staj defteri hazırlama esasları için: https://bit.ly/3hD7pUt

11) Staj sonucumu nereden ve nasıl öğrenebilirim?

Cevap: Üniversitemizde yapılan stajlar ders hükmünde olduğundan, bu derslerin Vize ve Final notlarının girilmesi gerekir. Staj dersi hangi Öğretim Üyesi üzerinde gözüküyorsa, Staj komisyonunun staj hakkındaki değerlendirme sonucu, staj bitimini takip eden güz dönemi genel sınav notu olarak bu öğretim üyesi tarafından G (Geçti) veya K (Kaldı) şeklinde otomasyon sistemine girilir.

12) Staj başvurusu yaptıktan sonra staj yerimi veya staj tarihlerini değiştirebilir miyim?

Cevap: Daha önce başvuru yapılan staj tarihinden ve yeni başlayacak olan staj tarihinden en geç iki hafta önce yeni staj yeri için başvuru yapan öğrenciler staj yerlerini veya staj tarihlerini değiştirebilirler.

13) Stajdan başarılı olduğum halde Staj dersini almaya kredim yetmediği takdirde ne yapmalıyım?

Cevap: Staj yapılan yaz dönemini takip eden ilk güz döneminde staj dersinin alınması gerekmektedir. Aksi halde öğrencinin yapmış olduğu yaz stajı geçersiz sayılır. Bu yüzden staj yapan öğrenciler öncelikle staj dersini almalıdırlar.
Not: Bu kural 2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulamaya geçirilen yeni müfredata tabi olan öğrenciler için geçerlidir.

14) Staj dersini yaz okulunda alabilir miyim?

Cevap: Staj dersini yaz okulunda sadece mezun durumundaki öğrenciler alabilir.
Not: Bu kural 2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulamaya geçirilen yeni müfredata tabi olan öğrenciler için geçerlidir.

15) Staj iş yerimde fotoğraf çekmem yasak bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap: Fotoğraf çekmenin yasak olduğu işyerlerinde staj defteri hazırlanırken sadece stajda öğrenilen bilgiler deftere kaydedilerek staj defterine iş yerinde fotoğraf çekilmesinin yasak olduğunu gösteren bir belge eklenir.