Bölüm Hakkında
Bölümümüz Personel Sayıları

Personel Unvanı Personel Sayısı
Profesör 4
Doçent 6
Doktor Öğretim Üyesi 16
Araştırma Görevlisi 6

Karabük Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 2009 yılında kurulmuştur. 2010-2011 Eğitim öğretim yılında %30 İngilizce ve %100 İngilizce programlarında I. ve II. öğretim olmak üzere lisans eğitimine başlanmıştır. Lisans programlarımız ilk mezunlarını 2014-2015 eğitim öğretim yılı sonunda vermiştir. Yüksek lisans ve Doktora programları da 2009 yılında YÖK tarafından kabul görmüş ve Yüksek Lisans programı ilk mezunlarını 2011 yılı sonunda vermiştir. Bölümümüzde Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Teorisi, Elektronik, Elektrik Makineleri, Devreler ve Sistemler, Telekominikasyon, Fotonik ve Optoelektronik, Kontrol ve Kumanda Sistemleri ile Elektrik Tesisleri olmak üzere 8 tane anabilim dalı mevcuttur.
 
 
Karabük Üniversitesi olarak dünyanın en saygın üniversite derecelendirme organizasyonlarından biri olan Times Higher Education (THE) 2020 sıralamasında Türkiye’deki üniversiteler arasında büyük başarı göstererek 10. sırada yer almıştır. Ayrıca Ankara’ya yakın olması sebebiyle TÜBİTAK ve ASELSAN gibi kurumlar iş birliği yapan ve özellikle savunma sanayi projeleri yürüten eğitim kadrosu mevcuttur.
 

Dünyanın en saygın üniversite derecelendirme organizasyonlarından biri olan Times Higher Education (THE) 2020 sıralamasında Karabük Üniversitesi dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi arasında yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Sıralamaya göre Karabük Üniversitesi büyük bir başarı göstererek “Dünyanın En İyi 1000 Üniversitesi” arasına girdi. Sıralamada ilk 1000 arasına Türkiye’den 11 üniversite girmeyi başarırken, Karabük Üniversitesi 10. sırada yer alarak, Ankara ve İstanbul dışında listeye girmeyi başaran tek üniversite oldu. 
 
Laboratuarlar
 
1. Mekatronik Laboratuarı
1. ve 2. sınıftaki öğrencilerimizin Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin temel dersleri ile ilgili uygulamaları gerçekleştirebileceği bir laboratuardır. Bu laboratuarda 20 set halinde osiloskop, sinyal jeneratörü, güç kaynağı ve multimetre bulunmaktadır. Öğrencilerimiz bordlar üzerine kurdukları devreler üzerinde ölçümler yaparak teorik konuları ilgili uygulamalar ile pekiştirmektedirler.
 
 
2. Elektronik Laboratuvarı
2. ve 3. sınıftaki öğrencilerimize Analog ve Sayısal Elektronik dersleri için gerekli uygulamaları hazır setler üzerinde gözlemleyebileceği bir uygulama ortamı sunmaktadır.
 
3. Bilgisayar Laboratuvarı
 
4. Lojik Laboratuvarı
 
5. Makine Laboratuvarı
 
 
 
Erasmus ve Mevlana Değişim Programı
 
Avrupa Birliği Hayat boyu Öğrenme(Lifelong Learning Programme) daha sonra Erasmus+ Programlarıyla üye ve aday ülkeler arasında ve Mevlana Değişim programı ile tüm dünya ülkeleriyle öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğinin artışını özendirirken, kültürel diyaloğu geliştirmeyi, Avrupa eğitim ve araştırma alanını yaratmayı, bir ortak Avrupa bakış açısının oluşumunu sağlamayı amaçlamaktadır. Karabük Üniversitesi’nün uluslararasılaşma ile ilgili uzun vadedeki hedefleri ve bu hedeflerin uygulanması için izlenecek yol aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:
Karabük Üniversitesi tarafından sunulan programların uluslararası tanınırlığını ve geçerliliğini sağlamak
Karabük Üniversitesi’nin sunduğu ders ve programlara uluslararası katılımları artırmak,
Karabük Üniversitesi ve yurtdışındaki üniversiteler arasında öğrenci değişimini geliştirmek,
Uluslararası akademik ve mesleki etkinlikleri artırmak,
Kültürler arası bilinçlilik düzeyini geliştirmek,
Ulusal Ajans’ın açıkladığı rapora göre Karabük Üniversitesi, 2006 ve sonrasında kurulan yükseköğretim kurumları arasında Erasmus+ öğrenim hareketliliği sıralamasında devlet ve vakıf olmak üzere 81 üniversite arasında ilk sırada yer aldı. Mevlana ve Erasmus kapsamında 210’u aşkın üniversiteyle anlaşması bulunan Karabük Üniversitesi bu alandaki başarılı çalışmalarını sürdürüyor. 
 
 
Üniversite – Sanayi İş Birliği
 


 
Karabük Üniversitesi, ülkemiz genelinde Kardemir ile üniversite – sanayi iş birliği konusunda en güzel örneği oluşturmakta. Karabük Üniversitesi, temelleri 1937 yılında atılan ve ülkemizin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan Kardemir ile birçok ortak proje gerçekleştirdi ve halen birlikte çalışmaya devam ediyor. Karabük Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler Kardemir’de staj yapmakta ve mezuniyet sonrasında işe alınabilmekteler. Karabük Üniversitesinin, üniversite – sanayi iş birliği konusunda Kardemir dışında Türk Standartları Enstitüsü, Aselsan, Havelsan ve TAI gibi kuruluşlarla da anlaşmaları ve birlikte çalışmaları bulunuyor. Karabük Üniversitesinde ayrıca 2017 yılında, üniversite – sanayi arasında iş birliğinin güçlendirilmesi ve katma değeri yüksek ürünlere yönelik AR-GE çalışmalarının yapılabilmesi için Karabük Üniversitesi Teknokent’i kuruldu.
 

 
Karabük Üniversitesi ile Türkiye’nin yerli ve milli hava platformu ihtiyacını karşılamak için faaliyet gösteren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) arasında “Stajyer Mühendislik Programı” protokolü imzaladı. Söz konusu protokol ile Karabük Üniversitesinin Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik / Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği Bölümlerinin 3 ve 4. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler TAI’de staj yapma ve istihdam imkanı bulacak. “Stajyer Mühendislik Programı” protokolüne göre stajyer mühendis olarak çalışacak adaylar haftada en az 1 tam gün TAI’de çalışacak. Çalıştıkları süre zarfında üniversite tarafından sigortalanacak stajyerler ayrıca TAI’deki çalışmaları için ücret de alacak. Şirketin faaliyet göstermediği şehirlerde ise TAI mühendisleri üniversitelere giderek öğrencilerle çalışmalar yürütecek.

Bölümümüz Güncel Kontenjan Bilgileri

%30 İngilizce I. ve II. öğretim, %100 İngilizce I. öğretim programlarında öğrenci alımı yapan bölümümüz kontenjan bilgileri:

Program Kodu Program Adı Puan Türü  Genel Kontenjan
106110275 Elektrik-Elektronik Mühendisliği (%30) (1.Ö.) SAY 70
106130101 Elektrik-Elektronik Mühendisliği (%30) (2.Ö.) SAY 60
106110381 Elektrik-Elektronik Mühendisliği (%100) SAY 70