Bölüm Tanıtımı

Biyomedikal Mühendisliği, mühendislik teknik ve bilgisini kullanarak teşhis ve tedavi için yeni teknik ve yöntemlerin geliştirilmesi, arızalı vücut kısımlarının desteklenmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi şeklinde tanımlanabilir.

Biyomedikal Mühendisliği, 1950'li yılların başlarında yeşermeye başlayan ve 1970'den sonra çok hızlı bir gelişim gösteren disiplinler arası bir konudur. Konunun geniş kapsamlı, sağlıkla ilgili olması ve çeşitli disiplinlerle ilişkili olması çok değişik dallarda uzmanlaşmış kişilerin ilgisini çekmiş ve bu durum, konunun hızlı gelişimini sağlamıştır. Gelişimi boyunca çeşitli tanım tartışmaları yapılmış ve Amerikan Millî Mühendislik Akademisi 1971'de yayınlandığı bir raporda konunun niteliğini belirlemiş ve üç ana dala ayırmıştır:

  1. Biyomühendislik: Biyolojik sistemlerin tanınmasında ve tıbbi uygulamaların gelişmesinde mühendislik teknik ve görüşlerinin uygulanması;
  2. Medikal Mühendislik: Biyoloji ve tıpta kullanılan cihaz, malzeme, teşhis ve tedavi düzenleri, yapay organlar ve diğer düzenlerin geliştirilmesinde mühendislik teknik ve görüşlerinin kullanımı;
  3. Klinik Mühendisliği: Çeşitli kuruluşlar (üniversiteler, hastaneler, devlet ve endüstri vb. kuruluşlar) içindeki sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için mühendislik görüş, yöntem ve tekniklerinin uygulanması.

Kaynak:
Tıp Elektroniği, Prof.Dr. Ertuğrul YAZGAN, Doç.Dr. Mehmet KORÜREK, İstanbul: İTÜ, 1996, s. 1.2, ISBN 975-561-073-1.

Biyomedikal Mühendisi,
  • Sağlık hizmet sunumunda kullanılan biyomedikal teknoloji ürünlerinin geliştirilmesinde ve iyileştirilmesinde mühendislik teknik görüş ve yönetim becerilerini uygular.
  • Tıbbi cihaz ve biyomedikal teknik hizmetlerin; bakım, onarım, kalibrasyon gibi tedarik süreçlerinin teknik şartname hazırlığı, hizmeti ifa, muayene ve kabul bölümlerinde teknik uzman olarak görev alır.
  • Tıbbi cihazların teknik performans ve finansal değerlendirmelerini yaparak tıbbi cihaz, mal ve hizmet alım komisyonlarında teknik bilgi desteği sağlar.
  • Tıbbi cihazların güvenli ve verimli kullanımına ilişkin sağlık personelini bilgilendirir, eğitim verir ve gerekli tedbirleri alır.
  • Biyomedikal teknoloji niteliğindeki tıbbi cihazların sağlık tesisi içerisinde envanter kayıtlarının oluşturulmasını, güncellenmesini ve izlenebilirliğini sağlar.
  • Dijital hastane yönetimi, verimlilik, kalite ve akreditasyon süreçlerinde biyomedikal mühendisliği ve tıbbi teknoloji yönetimine ilişkin kriterlerin mevzuata uygun olarak işletilmesini sağlar.
  • Sağlık tesislerinde bulunan biyomedikal teknoloji niteliğindeki tıbbi cihazların aktif çalışma zamanlarının izlenebilirliğini sağlar ve ekonomik ömrünü tamamlayan ekipmanların hurda, enkaz ve köhneye ayrılması ile bertaraf süreçlerinde teknik uzman olarak bilgi desteği sağlar.
  • Tıbbi cihazların periyodik bakım, onarım, kalibrasyon, kurulum, söküm ve taşıma gibi teknik işlemleri planlar ve gerçekleştirir veya gerçekleştirilmesini sağlar.

Bölüm logo paketini indirmek için tıklayınız.

Haberler
Ulusal Veteran Masatenisi Turnuvasında Bölümümüzden Hakem:
Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Eftâl Şehirli, 19-21 Temmuz 2024 tarihlerinde Sinop'ta gerçekleştirilen Ulusal Veteran Masatenisi Turnuvası’nda hakem olarak görev aldı.


KBÜ’de, Tıp ve Biyomedikal Mühendisliği ‘Bitirme Projeleri Sergisi’ Düzenlendi:
Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tıp ve Biyomedikal Mühendisliği bölümü öğrencileri tarafından düzenlenen “2023-2024 Bitirme Projeleri Sergisi” Hamit Çepni Konferans Salonunu önünde bulun fuaye alanında gerçekleşti. Sergide Biyomedikal Mühendisliği öğrencileri bitirme projelerini sundu, katılımcılara tanıtımlarını yaptı.

Detaylar: https://kulliye.karabuk.edu.tr/kbude-tip-ve-biyomedikal-muhendisligi-bitirme-projeleri-sergisi-duzenlendi/

WTT Feeder Cappadocia Masa Tenisi Turnuvasına KBÜ’lü Hakem:
Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Eftâl Şehirli 24 farklı ülkeden 106 sporcunun katılımı ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde düzenlenen WTT Feeder Cappadocia Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası’nda hakem olarak görev aldı. WTT Feeder Cappadocia Uluslararası Masa Tenisi Turnuvası, 13-17 Mayıs 2024 tarihlerinde 24 farklı ülkeden 106 sporcunun katılımıyla gerçekleşti.

Detaylar: https://kulliye.karabuk.edu.tr/wtt-feeder-cappadocia-masa-tenisi-turnuvasina-kbulu-2-hakem/

Rektör Kırışık KBÜ’lü Akademisyenlere Patent Belgelerini Takdim Etti:
Karabük Üniversitesi Rektörlüğü tarafından buluş sahibi akademisyenlerin buluşlarının patentleri alınarak kendilerine patent belgeleri teslim edildi. Rektör Kırışık, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Yılmaz’ı Rektörlük makamında misafir etti. Gerçekleşen görüşmede Dr. Öğr. Üyesi Hakan Yılmaz, yaptıkları çalışmalar ile ilgili Rektör Kırışık’a detaylı bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi Hakan Yılmaz tarafından geliştirilen “PID Tabanlı Portatif İnkübatör Cihazı” üzerine bilgi paylaşımı yapıldı.

Detaylar: https://kulliye.karabuk.edu.tr/rektor-kirisik-kbulu-akademisyenlere-patent-belgelerini-takdim-etti/

KBÜ’de Bilimsel Araştırma Projeleri Ödüllerinin İlki Verildi:
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilim Kategorisinde proje puan tablosuna göre belirlenen kriterleri sağlayan akademisyenlere başarı belgesi verdi. “Fen Bilimleri” alanında bölümümüz öğretim elemanlarından Doç. Dr. Hacı Mehmet Kayılı ve Dr. Öğr. Üyesi Hakan Yılmaz ödül töreninde teşekkür belgesi almıştır.

Detaylar: https://kulliye.karabuk.edu.tr/kbude-bilimsel-arastirma-projeleri-odullerinin-ilki-verildi/

KBÜ’de Görevde Yükselen Akademisyenlere Tören:
Karabük Üniversitesinde görevde yükselerek profesörlük ve doçentlik kadrosuna atamaları yapılan akademisyenler için bir tören düzenlendi. Düzenlenen takdim töreninde Karabük Üniversite Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık tarafından Prof. Dr. Mehmet Akif Erden’e belgesi takdim edildi.

Detaylar: https://kulliye.karabuk.edu.tr/kbude-gorevde-yukselen-akademisyenlere-toren/

Sosyal Medya
Üniversite Tanıtımı
YÖK Atlası
YÖK Lisans Atlası Bilgileri