MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Mekatronik mühendisliği en genel anlamda bir sistemi uygun yazılım ve donanımlarla istenilen duruma yönlendirme problemiyle uğraşır. Sanayi devriminden sonra hızla gelişen teknoloji ile üretimdeki hızlı artış neticesinde oluşan birtakım sorunlar, insanları daha fazla verim alabilecekleri yeni yollar aramaya yöneltmiştir. Araştırmaların sonucunda ortaya çıkan bilgilerin, endüstride ve endüstriden hareketle üretim yapan diğer sistemlerde kullanımı değişik mühendislik alanlarının sinerji oluşturarak yeni bir disiplinler arası mühendislik dalının, “Mekatronik Mühendisliği’nin doğmasını sağlamıştır.
Mekatronik Mühendisliği, geleceğe ilham veren ve geleceği şekillendirme potansiyeline sahip çeşitli olağanüstü teknolojik sıçramalara rehberlik eden önemli mühendislik dallarından biridir. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Mekatronik Mühendisliği yüksek lisans programları, akademi ve endüstrideki Mekatronik Mühendisliği alanında yüksek nitelikli personel talebini karşılar.
Program, Karabük Üniversitesi'nde mevcut Mekatronik Mühendisliği lisans programlarından mezunlara ve diğer üniversitelerdeki lisans programlarından mezunlara yöneliktir. Program, öğrencilerin bağımsız araştırma yeteneklerini geliştirir. Öğrenciler bu hedeflere, bir tezin tamamlanmasına yönelik ders çalışması ve araştırmanın bir kombinasyonu yoluyla ulaşacaklardır.
Karmaşık sorunlara çözümler keşfetmek ve yeni nesil ürünleri, cihazları ve çığır açan keşifleri desteklemek istiyorsanız, yüksek lisans derecesi hayati bir adım olabilir. Mekatronik Mühendisliğinde yüksek lisans programı kazanmak, teknik organizasyonlarda kariyer fırsatları açarken, günümüzde ortaya çıkan en büyüleyici zorluklardan bazılarına ilişkin bilgilerinizi derinleştirebilir.
Günümüzde endüstriden beklentiler daha ekonomik, kaliteli ve hatasız ürünlerdir. Bu ihtiyacı karşılamak, alışılagelmiş insana dayalı üretim ve klasik tasarım yöntemleri ile gerçekleştirilemeyeceği için günümüzde Mekatronik yaklaşımı ile sistem tasarımı gerekmektedir. Mekanik, elektrik, elektronik, kontrol ve yazılım bilgilerini sinerjik olarak problem çözme amacıyla kullanabilen Mekatronik mühendislerine sanayide sıkça ihtiyaç duyulmaktadır.
Tıp ve tıp teknolojilerinde kullanılan modern sistemler, insansız kara ve hava araçlarının kontrol ve seyri, akıllı kara taşıtları ve etkileşimli trafik sistemleri, robotik sistemler, iklimlendirme sistemleri ve fabrika otomasyon sistemleri Mekatronik uygulama alanları içine girmektedir. Görüldüğü üzere Mekatronik alanı, günümüzün modern mühendislik sistemlerinin hemen hemen hepsini kapsayan ve hızla gelişen bir bilim dalıdır.
Yüksek Lisans program bilgileri için
tıklayınız.
Çalışma Konuları:
• Mekatronik Sistem Modelleme ve Tasarımı
• Modelleme, Simülasyon ve Sistem Belirleme
• Endüstriyel Otomasyon
• Robotik
• Proses Kontrol, Ölçme ve Enstrümantasyon
• Hareket Kontrol Sistemleri (Servo Sistemler, Elektrikli Ulaşım Sistemleri vb.)
• Sürücü Sistemler (Elektrik, Elektronik, Pnömatik ve Hidrolik)
• Akıllı Sistemler (Bulanık Kontrol, Yapay Sinir Ağları, Genetik Algoritmalar vb.)
• Enerji sistemlerinin kontrolu
Hedefler:
Matematiksel ve doğal bilim dallarından ders çalışma, deney yapma ve uygulama ile kazanılmış bilgileri akıllıca kullanarak, insanoğlu yararına sunmak üzere ekonomik yöntemler geliştiren mühendisler yetiştirmek.
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Mekatronik Mühendisliği problemlerine uygulama becerisi kazandırarak, öğrencileri başarılı bir mühendislik kariyerine hazırlamak.
Bir sistemi, ürün bileşenini ve prosesi ilgili standartlar ve sınırlamalara uygun olarak ve ayrıca ekonomiklik, verimlilik, çevre ve sosyal etkileri dikkate alarak tasarlamak için gerekli teorik ve pratik bilgileri edindirmek.
Mekatronik Mühendisliği problemlerini belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile gerektiğinde deney tasarlayıp yürütebilme ve sonuçlarını analiz edip yorumlama becerisini kazandırmak.
Bu amaçla gerekli modern mühendislik, hesaplama ve sunum donanımlarını kullanabilmelerini sağlamak.
İş İmkanları:
Endüstriyel otomasyon, kablosuz haberleşme, sinyal işleme, bilgisayar ve yazılım, otomatik kontrol, biyomedikal, ölçü aletleri, robotik, yapay zekâ, mikrodalga, antenler, insansız hava aracı gibi alanlarda faaliyet gösteren, kamu kurumlarında ve özel sektörde araştırma-geliştirme, üretim, test, kalite kontrol, pazarlama, işletme, bakım onarım gibi çalışma alanlarında iş olanakları vardır. Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Mekatronik Mühendislerinin günümüz dünyasında hemen her konuda yeteneklerini uygulayabileceği alanlar olması, onlara mühendislik hayatlarında geniş çalışma olanakları sunar. Mekatronik Mühendisliği yüksek lisans programından mezun olan öğrenciler rahatlıkla iş bulabilmekte, hatta bir kısmı henüz öğrenciyken çalışmaya başlamaktadır.
Mekatronik mühendisliği yüksek lisans programından mezun olanlar öğrenciler, ayrıca Mekatronik sistemler tasarlayan ve üreten, küçük ve orta ölçekli işletmelerde araştırma, tasarım ve üretim mühendisi olarak çalışabilirler. Bu programı bitiren öğrenciler küçük bir sermaye ile Mekatronik alanında faaliyet gösteren kendi işlerini kurma olanağına da sahiptirler.
YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI
Adaylar ilan edilen başvuru süresi içinde, istenilen belgelerle Enstitüye başvurur. Adayın başvurduğu yüksek lisans programının türüne göre aşağıdaki koşulları taşıması gerekir: